Ingelbewaarder
Image default
Rechten

Verschil strafbeschikkingen en verkeersboetes

Wat is een strafbeschikking

Heb je een brief gekregen van het Openbaar Ministerie? Dan heb je waarschijnlijk een strafbeschikking ontvangen. De eerste keer dat je een strafbeschikking ontvangen, krijg je van de officier van justitie een geldboete of mogelijk een andere straf.

In het verleden eiste de officier van justitie een straf voor een verdacht bij de strafrechter. Maar daar is onderscheid in gekomen met strafbeschikkingen. De wet geeft officier van justitie al sinds 2008 de bevoegdheid straffen op te leggen zonder dat een rechter te pas komt. De insteek is om de rechterlijke macht te ontlasten met situaties die niet de tijd en aandacht verdienen van een rechter.

Het gevolg van dit alles is dat strafbeschikkingen dus wel makkelijker en sneller gegeven kunnen worden. Hierop is ook veel kritiek omdat er in de ogen van advocaten teveel macht ligt bij de OvJ en OM. Ieder jaar krijgen mensen in Nederland duizenden mensen strafbeschikkingen opgelegd. Veel hiervan zijn onterecht en dat leidt ook onterecht tot een strafblad bij mensen, en dat vergeten mensen wel vaak. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot het moeilijk vinden van een baan in de toekomst.

Hoe zit het de positie van slachtoffers

Maar er zit ook een keerzijde aan dit verhaal. Wanneer strafbeschikkingen wel zouden komen voor de rechter, dan is er zowel aandacht voor het de geweldpleger als het slachtoffer. Die krijg ook een stem in een proces. Dat kan namelijk ook helpen bij het herstellen van emotionele trauma. De laatste jaren is er meer aandacht voor de rol van slachtoffers. Bij een strafbeschikking blijft dit achterwege en ligt de focus vooral op snel afhandelen van zaken. Voor de verdachte is ook nog de mogelijkheid om een bezwaar strafbeschikking in te dienen.

Boete niet betaald? Dit betekent het voor jou!

Heb je een boete ontvangen, maar heb je deze niet op tijd betaald? Dan worden de gegevens automatisch doorgegeven naar het OM. De OvJ vraagt vervolgens de rechter om de zaak te beoordelen en deze kan besluiten dat je naar de rechtbank moet komen om een boete of straf te krijgen.

Boete niet betalen – Skandara helpt u bij het aanvechten van Mulderboetes!

Anders dan strafbeschikkingen, worden er nog veel meer verkeersboetes uitgedeeld die direct door het Cjib worden opgestuurd. Zonde van je geld natuurlijk! Maar als je de boete niet tijd betaald komt daar nog een verhoging bij. Echter worden de boetes vastgesteld door mensen en mensen maken vaak fouten. Bij adviesbureau Skandara zijn we gespecialiseerd in het boeterecht en onze specialisten weten daarom precies waar de meeste fouten gemaakt worden, zodat we een juridisch beroep kunnen doen bij een rechter om de boete aan te vechten. Adviesbureau Skandara heeft inmiddels duizenden boetezaken gewonnen, waarbij we ook zelfs fouten in de wet hebben ontdekt.

Dien je boete online in via onze website en wij nemen contact met jou op voor het aanvechten van jouw verkeersboete!

https://www.skandara.nl/